Ring til os!
(+45) 2243 9398
Mulige filtre
Akoya muslingen minder meget om østers i sin fysiologi, men tag ikke fejl – det en musling. Den opdrættes primært i Japan, men der er også en mindre produktion i Korea, Sri Lanka og i dag i stigende grad i Kina.
Akoya perler er de mest klassiske perler og var blandt de første og de vigtigste, der blev opdyrket kommercielt.
I 1880’ erne var Akoya perlemuslingens eksistens på grænsen til total udryddelse. Kulturperlernes pioner, Kokichi Mikimoto, fik heldigvis den japanske regering til at indse katastrofens omfang og med dens medvirken søsat en redningsaktion. Han indsamlede alle de vilde muslinger, han kunne fange, og transporterede dem derefter til en specielbygget perlefarm på den såkaldte Perleø, hvor Akoya perleeventyret egentlig begynder.
Efter 2. Verdenskrig vendte tusinder af amerikanske soldater hjem fra Japan. De havde naturligvis Akoya perlekæder med som gaver til deres kære, og de havde dem i hundredevis. Da blev de hvide Akoya perler sandelig til indbegrebet af klassisk skønhed og til et symbol på ægte elegance.
20 år senere var ordet “kulturperler” stadigvæk brugt synonymt med japanske Akoya perler. Det er ikke et tilfælde og slet ikke overraskende taget i betragtning, at Akoya perleindustrien var blevet til en afgørende faktor for japansk efterkrigs økonomi.
Mikimoto, som den dag i dag er en institution, man ikke kan komme udenom, opfyldte den gang 75% af verdens behov for perler. Kun fornylig kom der nye, ligeværdige spillere på banen.
Akoya perlernes succes var dog ved at blive en ny naturkatastrofe. Overproduktionen var hovedårsagen, men også forurening, marine-vira og Rødt tidevand (giftigt plankton) fik produktionen af Akoya perler i Japan til at styrtdykke. I en årrække styrtdykkede kvaliteten også.
Men i løbet af det sidste årti lykkedes det japanerne at vende den negative kurve, og i dag leverer Japan, ikke mindst Mikimoto koncernen, igen Akoya perler af uovertruffen kvalitet.
I den kommende tid bliver det spændende at se, hvor længe det vil lykkes japanerne at fastholde deres suværene status. Kina og andre perlenationer begynder også at dyrke Akoya perler, og kvaliteten stiger i takt med produktionen.