Hvad er ægte naturperler?

 

Vermeer. Pigen med perleøringen. 

 

 

Naturperler er ikke sten. Men de er heller ikke levende. Naturperler er en gåde af organisk oprindelse. De kan opstår spontant i så godt som alle slags bløddyr med skal – østers, muslinger, snegle – der lever i det fri. De fleste naturperler er ikke særlig kønne. Kun en sjælden gang opstår der naturperler af kommerciel kvalitet – og de er rasende dyre. Det kan du være sikker på. 

 

Hvad består naturperler af?

 

En ægte naturperle består af perlemor hele vejen igennem. Perlemoren er det samme materiale, som muslingeskallen består af. På videnskabeligt sprog er naturperlen en kombination af calcium karbonat (krystalformen aragonit), conchiolin (organisk materiale) og vand. 

 

 Naturperle skoret på tværs

 

Hvordan opstår naturperler?

Perlens fødsel. Cortez musling

 

 

Den officielle forklaring lyder på, at naturperlerne dannes, når der trænger en ubuden gæst ind i muslingens indre. Det kan være en parasit eller et andet fremmedlegeme. For at isolerer irritationen danner muslingen lag på lag af perlemor omkring den. Man kunne godt stille sig tilfreds med denne forklaring, hvis ikke der efter mange års studier blev konstateret, at der intet findes i naturperlernes kerner. Der er ikke en skygge af fremmedlegeme! Det betyder, at man i den 21. århundrede ved lige så meget om naturperlernes oprindelse, som kineserne viste for 2000 år siden. Man ved, ærligt talt, ingen ting. 

 

 

Findes der naturperler i dag?

 

Conch. Foto: Marc'Harit

Oprindeligt fandtes der naturperler over hele kloden. Men på grund af overfiskning og forurening er ægte naturperler i dag ekstremt sjældne. Op imod 90% af de naturlige bestande af perlemuslinger blev udryddet i slutningen af 1800-tallet. Men de steder, hvor der stadig findes bløddyr med skal, findes der også perler.

 

De mest udbredte, men stadigvæk meget sjældne, er gastropod-perlerne Konch, Melo, Abalone, Tridacna Gigas, Mercenaria mercenaria og Nautilus. Gastropoderne bevæger sig frit på havbunden eller i ferskvands reservoirs. Som regel tabes de fremmedlegemer, der er så heldige at trænge ind i gastropodens bløddele. Derfor er det stadigvæk lidt af et mirakel, at naturperlen formår at dannes i gastropoder. Hvad der er et endnu større mirakel er, at man når at finde disse perler, før de drysser ned på havbunden og forsvinder. 

 

En anden historie er Keshi perler. Keshi perler opstår også spontant. Og lige som andre slags naturperler, findes der ingen kerner i dem, hvilket betyder, at de består af 100% perlemor. 

 

 

Cortez keshi skoret på tværs

Keshi perler dannes, når en musling spytter den menneskeindsatte kerne ud, men den perlemordannende proces er allerede gået i gang. Keshi perlerne er næsten aldrig runde. Men smukke er de. 

 

Cortez keshi

 

 Fiskes der efter naturperler i dag? 

 

På trods af, at antallet af vilde muslinger er stigende, fiskes der ikke længere systematisk efter naturperler. Chancen for at finde en naturligt opstået perle i en vildt fanget musling er ca. 1 til 1500. Udbyttet er således mange gange mindre, end de ressourcer, der skulle bruges på det.   

 

Hvad er saltvands naturperler?

 

Èn gang leverede muslingearten Pinctada radiata og Pinctada mazatlanica (La Paz muslingen) naturlige saltvandsperler af ekstraordinær kvalitet. Naturperler fra Pinctada radiata blev kaldt “orientalske perler” og naturperler fra Pinctada mazatlanica – La Paz perler. Orientalske naturperler blev fundet i Den Persiske Golf (i dag Den Arabiske Golf), Det Røde Hav og Palkstrædet i Mannar Golfen og har leveret ca. 80% af verdens naturperler. La Paz perler blev hovedsageligt fundet i det Caribiske hav, ved kysterne ud for Venezuela, Margarita, Cabagua og Panama. 

 

Gennemsnitsstørrelser på de orientalske naturperler var 4-6 mm i diameter. Hvis en ægte perle er perfekt rund, er det sandsynligvis en kulturperle, for naturperler er som regel en smule irregulære. Kun 1 ud af 1.000 er perfekt rund, og for at finde én sådan i naturen skal man 10 mio. muslinger igennem!

 

Hvad er ferskvands naturperler?

 

Ferskvandsperler bliver til i muslinger, der lever i ferskvand. De kaldes også flodperler. Der findes mange ferskvandsmuslingearter. De mest almindelige er bl.a. familien Margaritiferidae og familien Uninionidae.

 

Ferskvands naturperler blev engang fundet i floder og søer i Kina, Storbritanien, Nordamerika, Rusland og Europa. I Europa blev naturperlerne høstet i Skotland (i floderne Tay, Earn, Teith, Dee, Don, Ythan, Spey, Isla, Findhorn, Doon og Nith), det nordlige Wales, Irland, England (Cornwall og Lake District), Frankrig (Bretagne og Lorraine), Tyskland (Sachsen og Bayern), Østrig, Tjekkiet (Bøhmen), det nordlige Spanien, Skandinavien (i Danmark bl.a. i Kolding Fjord og i Varde Å) og Rusland (floder i Archangel, floderne Volga, Kem og Varzuga, og søerne Ladoga og Onega). 

 

Ferskvands naturperler var nemmere at holde styr på end saltvands naturperlerne i det åbne hav. Man indså allerede i 1500-tallet, at der var formuer at tjene på naturperlefiskeri. I mange lande gik man så langt som at udarbejde en lovgivning, som regulerede rettigheder og forpligtelser mht. naturperledyrkning.   

 

Man indsamlede ferskvandsmuslinger i lavvandede områder. Derefter undersøgte man muslingen for perler. Hvis perlen var for lille, slap man muslingen tilbage i vandet efter at have markeret den på skallen. I 1868 i Tyskland fandt man en musling, der var markeret med årstallet 1801!