Forskellige typer saltvandsperler (Cortez, tahiti, akoya m.fl.)

Hvad er saltvandsperler? 

Saltvandsperler, som navnet antyder, er perler, der blev skabt af en musling, som lever i saltvand. Før 1920-erne, hvor kulturperler blev udbredt blev alle saltvandsperler kaldt “orientalske”, da de hovedsageligt blev fisket op i Det Røde Hav, Mannar Golfen, Den Arabiske Golf og de caribiske kyster.  

 

Den gang var det primært muslingearten Pinctada radiata og Pinctada mazatlanica (La Paz muslingen), der leveret saltvandsperler.  

 

I dag er langt de fleste saltvandsperler kulturperler, som dyrkes i andre typer muslinger og også andre steder i verden. Tit vil man opdage, at disse saltvandsperler har et navn, som stammer fra deres geografisk oprindelse: fx Tahiti perler, Cortez perler osv.  

 

Hvad slags saltvandsperler dyrker man i dag?

 

Forskellige typer saltvandsmuslinger.

 

99% af alle saltvandperler i dag kommer fra: 

 

  • Pinctada maxima – “South Sea perler”. Ca 47% af omsætningen på verdensplan findes på Filippinerne, Papua Ny Guinea, Australien, Indonesien og Myanmar.
  • Pinctada margaritifera – "Tahiti perler". Ca. 35% af omsætningen på verdensplan, findes i Polynesien, Det Røde Hav, Mikronesien, Indonesien, Mexico, Panama, Peru og Japan. 
  • Pinctada imbricata – “Akoya perler”. Ca. 18% af omsætningen på verdensplan, findes primært i Japan og nu også i Kina
  • Under 1% af alle saltvandsperler er sjældne perletyper. Blandt dem er perler fra Pteria sterna, også kaldet “Cortez perler”, som findes i Den Mexicanske Golf. Der dyrkes kun 4000 Cortez perler hvert år, og de trækkes kun yderst sjældent på halskæder.

 

Er der andre dyr, der kan fremstille saltvandsperler?  

Sjældne perler fra gastropoder (konkylier eller snegle) kan også betragtes som saltvandsperler. Gastropodernes perler som Conch, Abalone og Melo findes altid ved et tilfælde og kun som naturperler (dvs. spontant opstået i muslingen).

 

Det er endnu ikke lykkedes at kultivere disse perlearter. Gastropoder lever ved havkystlinien og bevæger sig frit. Det er alt for nemt for dem at ryste den indpodede kerne af, mens de promenerer på havbunden. 

 

Conch, Abalone og Melo er meget sjældne saltvandsperler. De er også meget flotte og meget eftertragtede.

 

Hvordan dyrker man saltvandsperler?

 

Saltvandskulturperlekerne af perlemor

Perlemor kerne isættes Cortez muslingen til dyrkning af mabe perle

 

En sund og stærk saltvandsmusling podes med en lille kerne af perlemor samt et lille stykke væv.

 

Derefter placeres muslingen i havet i net eller på tove, hvor den begynder at danne perlemorslag omkring kernen. Muslingerne renses og plejes individuelt mindst én gang hver 2.-3. måned, og der holdes altid øje ved vandets temperatur og muslingernes helbred. Jo sundere musling, desto flottere perler producerer den.   

Cortez saltvandsperlefarming

 

Selv om man beskytter og plejer muslinger på bedste vis, vil kun ca 30% af saltvandsmuslingebestanden bære frugt, dvs. frembringer perler af acceptabelt kvalitet. Kun 1-5% vil være af fremragende kvalitet.

 

Cortez perler af kommerciel kvalitet

 Cortez perler af kommerciel kvalitet

 

Cortez perler af top (gem) kvalitet

Cortez perler af top (gem) kvalitet

 

De resterende 70% af høsten må destrueres. 

 

Rebut – perler, som ikke må sælges

 

 

Hver eneste saltvandsperle har en spændende historie bag sig. Når du bærer den, bliver du også en del af denne historie. Sammen med os understøtter du et fascinerende samarbejde mellem mennesker, dyr og naturen. Det er noget, man kan være stolt af!